Sentrene

Sentrene mot incest og seksuelle overgrep 

Et senter mot incest og seksuelle overgrep er et sted der kvinner, menn og ungdom som har vært utsatt for seksuelle overgrep, kan få støtte til å bearbeide det de har vært utsatt for, gjennom hjelp til selvhjelp. Sentrene er også åpne for nærstående og partnere til utsatte, og noen sentre har også tilbud til barn.

Sentrene er et supplement til det offentlige hjelpeapparatet og kommer i tillegg til ordinært offentlig tjenestetilbud. Det finnes i dag minst ett senter i hvert fylke, og på landsbasis er det totalt 22 sentre, i tillegg til Dixi Ressurssenter mot voldtekt. Ved sentrene møter man andre med tilsvarende erfaringer, og de ansatte har faglig og/eller erfaringsbasert kunnskap om seksuelle overgrep.

Sentrene skal være et lavterskeltilbud og er åpent for alle i målgruppen. Det er ikke nødvendig med henvisning fra lege eller annet offentlig hjelpeapparat for å ta kontakt med et senter. Personer utsatt for incest og seksuelle overgrep, deres nærstående og offentlige etater kan selv velge hvilket senter de vil forholde seg til, også utenfor egen fylkesgrense. Noen av sentrene er kombinert krise- og incestsenter.

De vanligste forkortelsene for sentrene er:

  • SMI= Støttesenter mot incest
  • SMSO= Senter mot seksuelle overgrep
  • SMISO= Senter mot incest og seksuelle overgrep
  • SSMM= Senter for seksuelt misbrukte menn

Sentrene driftes av midler fra kommune, fylkeskommune, helseforetak og stat etter en 20/80 finansieringsnøkkel, hvorav 20 % lokale midler utløser inntil 80 % statlige midler. Sentrene skal samarbeide med relevante tjenester i øvrig hjelpeapparat og med de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging –RVTS.

Sentrene jobber også med å bekjempe incest og seksuelle overgrep ved å drive forebyggende arbeid, slik som undervisning og annet opplysningsarbeid i samfunnet.

Følgende av landets 22 sentre er ikke medlem i FMSO: SMISO Elverum, SMSO Agder, Senter for seksuelt misbrukte menn/SSMM, Norasenteret IKS Øst-Finnmark og Krise- og incestsenteret i Karasjok.

Tilbud ved sentrene

Sentrene mot incest og seksuelle overgrep tilbyr blant annet rådgivning per telefon, individuelle samtaler, deltakelse i selvhjelpsgrupper og andre aktiviteter som gruppevirksomhet og kurs. Sentrene vektlegger brukermedvirkning i utformingen av sine tjenester.

FMSOs medlemssentre tilbyr et variert tilbud for brukerne sine, men kjernetilbudene er tilnærmet like ved alle sentrene. Tilbudene kan ikke rangeres og blir alle ansett som like viktige i arbeidet med å tilrettelegge for hjelp til selvhjelp. Kjernetilbudene kan deles inn som følger

SELVHJELPSGRUPPER

I en selvhjelpsgruppe møter brukere andre brukere med felles problemstillinger, og de utveksler erfaringer og gir hverandre gjensidig støtte. Selvhjelpsgruppene settes sammen av de ansatte basert på kriterier som alder, problematikk og interesser

SAMTALER

Samtaler er individuelle samtaler hvor en bruker får snakke med en ansatt om sin egen historie og problematikk. En samtale kan foregå på senteret, utenfor senteret eller pr telefon. Samtaler tilbys også til partnere eller andre nærstående.

DIVERSE GRUPPER

Sentrene tilbyr en rekke andre tilbud/grupper ut fra brukernes behov, og hva som faglig sett regnes som noe en utsatt har behov for. Felles ved disse tilbudene er at de representerer ulike innfallsvinkler når det gjelder å tilrettelegge for hjelp til selvhjelp.

Utsatt for seksuell overgrep? Landsdekkende døgnåpen telefon for overgrepsutsatte. Gratis grønt nummer fra fasttelefon og mobiltelefoner (Med Telenor mobilabonnement)